St. Vitus Cathedral

Pyhän Vituksen katedraali sijaitsee Prahassa, Tsekin tasavallassa. Katedraali on tunnettu muun muassa siitä, että sen rakentamiseen kului lähemmäs 600 vuotta. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1344 ja saatettiin päätökseen vasta vuonna 1929. Vituksen katedraali sijaitsee Prahan linnan sisäpihalla ja siihen pääsee tutustumaan ilmaiseksi, joskin jos haluaa tarkastella kirkon sisätiloja kunnolla, on maksettava sisäänpääsymaksu. Prahaan matkatessa valtaisa ja vaikuttava Pyhän Vituksen katedraali on kaikessa arkkitehtuurillisessa komeudessaan näkemisen arvoinen kohde.

Pyhän Vituksen katedraalin rakennus

Pyhän Vituksen katedraali on hyvin säilynyt esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Sitä voidaan pitää maan merkittävimpänä kirkkona eikä vain siksi, että sen kryptaan on haudattu lukuisia kuninkaita. Vuonna 930 paikalle, jossa katedraali sijaitsee, alettiin rakentaa kirkkoa Böömin hallitsijan Venceslaus Pyhän toimesta. Nykyisen katedraalin rakennutus aloitettiin kuningas Kaarle IV:n valtakaudella ja sen suunnittelijoita toimivat ranskalainen Matthias Arrasialainen ja saksalainen Peter Parler, jotka eivät valitettavasti koskaan nähneet suunnitelmaansa katedraalia pystyssä, sillä sen rakennuttaminen vei kuusi vuosisataa.

Pyhän Vituksen katedraali matkakohteena

Tsekin tasavallan pääkaupungissa Prahassa sijaitseva katedraali on monen arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneen matkailijan unelmakohde, ja vaikka erityistä kiinnostusta aiheisiin ei olisikaan, on se silti vaikuttava ja näkemisen arvoinen kohde. Katedraalin kauniit korkeat tornit ovat ranskalaista goottilaistyyliä. Pyhän Vituksen katedraali sisältää monia freskoja, hautoja ja kappeleita sekä upeita lyijylasi-ikkunoita. Kruunajaissalissa pääsee tutustumaan böömiläisiin kruununjalokiviin ja kuninkaalliseen kryptaan, jossa sijaitsevat useiden böömiläisten kuninkaiden ja kuningattarien viimeiset leposijat.

Katedraali on oiva kohde myös taiteesta kiinnostuneille. Yhtenä katedraalin taideaarteista voidaan pitää eteläistä sisäänkäyntiä, joka on koristeltu värikkäillä mosaiikeilla, jotka esittävät tuomiopäivää. Katedraalissa on myös mahdollista kiivetä 96 askelta sen torniin, josta avautuu näkymä Prahan kaupunkiin ja katedraalin kellokoneistoon. Koska katedraalin rakentamisessa kului monta vuosisataa, sen koristelussa voi nähdä vaikutteita useilta aikakausilta ja tyylisuuntauksilta. Vaikutteita on nähtävillä niin renessanssista kuin barokista ja goottilaisuudestakin. Sopiikin toivoa, että tämä historiallinen monumentti säilyy pitkälle tulevaisuuteen.