Joulumessut Prahassa

Prahaa ei turhaan sanota Euroopan helmeksi ja arvokkaimmaksi jalokiveksi Euroopan kruunussa. Miljoonat vierailijat pääsevät ihailemaan kaupungin kauneutta vuosittain. Joulukuu on yksi suosituimpia aikoja vierailla Prahassa. Prahan joulu tuoksuu kuumalta viiniltä, perinteisiltä Trdelnik-leivonnaisilta ja jouluisilta pikkuleiviltä. Parhaita paikkoja päästä paikalliseen joulutunnelmaan ovat lukuisat kaupungissa järjestettävät joulumarkkinat. Markkinat ovat avoinna koko joulukuun ajan. Ensimmäiset, yhdet Prahan kauneimmista, Náměstí Mírun joulumarkkinat, toivottavat vierailijat tervetulleiksi jo marraskuun lopussa.

Prahan joulumarkkinat

Kaupungin keskusta-alueilla järjestetään useita joulumarkkinoita. Niistä suurimpina voi mainita Náměstí Mírun, Václavské náměstín, Náměstí Republikyn sekä Výstaviště Holešovicen markkinat. Kaikkein kuuluisimmat ja turistien suosiossa olevat markkinat kuitenkin löytyvät Staroměstské náměstílta eli Prahan vanhankaupungin aukiolta. Ihmisvilinä on päätähuimaava, jonka vuoksi pienemmillä joulumarkkinoilla vierailu voi olla mukavampaa. Joulumarkkinoilla on tyypillisesti pieniä mökkimäisiä kojuja, joissa paikalliset myyvät erilaisia käsitöitä, kuumaa viiniä, makeita ja suolaisia leivonnaisia ja muita paikallisia herkkuja.

Tšekkiläinen joulu

Prahalaiset nauttivat joulumarkkinoista yhtä paljon tai enemmänkin kuin turistit. Joulukuussa onkin hyvin tavallista, että ystäviä tavataan markkinoilla kuuman viinin ja makkaran äärellä ennemmin kuin kahviloissa tai baareissa. Pienemmillä markkinoilla myydään myös tyypillisesti tšekkiläistä jouluherkkua eli karppia. Mistään ihan tavallisesta perinneherkusta ei ole kyse. Kala myydään usein asiakkaalle elävänä ja sitä säilytetään elävänä kylpyammeessa aina jouluun asti, jotta se saadaan pöytään mahdollisimman tuoreena. Muita tšekkiläisen joulupöydän antimia ovat esimerkiksi perunasalaatti ja joululeipä.

Tšekit ovat myös todellisia leipurimestareita ja joulun aikaan kuuluvat ehdottomasti erilaiset taidokkaasti valmistetut jouluiset pikkuleivät. Pikkuleivät saatetaan ostaa valmiina leipomoista, mutta niiden valmistus on myös yleinen tapa paikallisille virittäytyä joulun tunnelmaan. Tšekkiläiseen jouluun kuuluu tietenkin joulukuusi. Sekä kuusen että koristeet voi hankkia joulumarkkinoilta. Erityisesti Staroměstské náměstí on mukava paikka joulukuusiostoksille, sillä inspiraatiota voi hakea koko kaupungin komeimmasta, sadoin valoin koristellusta joulukuusesta, joka seisoo torin keskellä.