Prahan yöelämä – tämä sinun pitää tietää

Praha on monien muiden eurooppalaisten suurkaupunkien tapaan täynnä elämää yölläkin. Yökiitäjä voi löytää lukuisia mielenkiintoisia pubeja ja klubeja ympäri Prahan ydinkeskustaa sekä sen lähiympäristöstä. Pubit ovat yleisesti auki koko päivän, kun taas klubit avautuvat noin kello yksitoista ja sulkevat ovensa neljän maissa. Jos tanssijalka ei ota laantuakseen ja haluat jatkaa juhlimista vielä aamuneljän jälkeenkin, Prahasta löytyy joitakin siihen soveltuvia klubeja. Prahassa on myös hienoja cocktailbaareja, joissa voi siemailla hienostuneita drinkkejä iltamyöhään. Yksi suosituimmista paikoista on vanhakaupungin Tretter, jossa on lämmin, klassinen tunnelma ja ystävällinen henkilökunta. Vanhastakaupungista voimme suositella cocktailien ystäville myös Zapan baaria sekä Bugsy’siä.

Tšekki ja Praha ovat tunnettuja ennen kaikkea hyvistä oluistaan. Monet ovat ennen Prahan vierailua maistaneet ainakin Budvaria ja Pilsner Urquellia. Mainio kohde oluen ystäville on vanhakaupungin aukion lähellä sijaitse Kolkovna. Ravintola tarjoaa suoraan hanasta käsittelemätöntä Pilsner Urquellia, joka vie kielen mennessään. Ravintola on monesti täynnä oluenystäviä, joten kyseisessä ravintolassa vierailuun kannattaa varata aikaa. Kolkovna on erityisen suosittu turistien keskuudessa ja sen hintataso on hieman tavanomaista kalliimpi. Hinnat ovat kuitenkin pohjoismaalaisittain hyvin alhaisia, eikä pidemmästäkään illanvietosta tule maksaneeksi itseään kipeäksi. Ruokailun ja juomat voi yhdistää maistuvaksi kokonaisuudeksi, joten monipuoliset makuelämykset ovat taatut.

Punainen Praha

Oluen ja diskotanssin lisäksi Prahan yö kätkee uumeniinsa toisenlaista viihdettä. Venceslauksen aukion läheisiltä pikkukaduilta löytyy klubitarjontaa +18-aikuiseen makuun, sillä kyseessä on Prahan punaisten lyhtyjen alue. Alue on yleensä rauhallinen ja yöaikaankin voi siellä liikkua yksin tai porukassa melko rauhassa, elleivät sitten sisään ”Gentlemen’s Clubille” kutsuvat naiset häiritse. Krakovská-, Ve Smečkách- ja Štěpánská-kaduilta löytyy monenlaisia muitakin baareja, ravintoloita ja yökerhoja, kuten kaupungin suosituimpiin kuuluvia irlantilaispubeja. Silti alue on sellaista, jolla myöhään yöllä liikkujien tulee pitää varansa, jotteivät joudu ongelmiin. Varmaa on, ettei Prahassa varmasti tule missään vaiheessa tylsää sen lähes ympärivuorokautisessa hulinassa.

Prahan tiukka tupakkalaki

On hyvä huomioida, että kesäkuussa 2017 voimaan tullut tupakointia säätelevä lainsäädäntö on tiukka. Tämä on muuttanut Prahan yöelämän ilmapiiriä merkittävästi. Lain voimaanastumisen jälkeen moni Prahan klubeista joutui muuttamaan toimintatapansa avoimesta klubista yksityisklubiksi. Niissä on lupa tupakoida, mutta turisteja ei yleensä yksityisklubeille päästetä sisään. Tämä on muuttanut kapakkakulttuuria siihen suuntaan, että ihmisiä seisoskelee klubien ulkopuolella vuorokauden ympäri. Tietyillä alueilla meteli lisääntyy, kuten vanhassa kaupungissa ja keskustan uusissa osissa. Toisien sanoen ankara laki on ajanut ihmiset ulos kapakoista meluamaan, kun sisätiloissa ei ole enää mahdollista sauhutella tupakkaa tai siihen verrattavia tuotteita ollenkaan.

Yöelämän vinkit pähkinänkuoressa

Kaikesta huolimatta Praha on edelleen etenkin oluenystävän mekka ja mainio kaupunki kaikille vilkkaasta yöelämästä pitäville matkailijoille. Illanvietto on pääosin hyvin turvallista ja suuresta rahanmenosta ei tarvitse huolehtia Tšekin Suomea huokeamman hintatason ansiosta. Joitain taskuvarkauksia tai kapakkatappeluita voi Prahassa tapahtua, kuten missä tahansa muuallakin, mutta Praha on säilyttänyt hyvän maineensa oivallisena juhlimiskaupunkina. Turistit voivat aiheuttaa häiriötä omalla käyttäytymisellään, kun edullisia juomia on tarjolla joka puolella, mutta yleiskuva kaupungista on silti melko rauhallinen. Hintatietoisen bilematkailijan kannattaa pysyä poissa vanhasta kaupungista ja ydinkeskustan linnan lähistöltä. Aivan Prahan keskustasta tai sieltä, missä suuria turistilaumoja harvemmin liikkuu, voi löytää todella edullisia ja viihdyttäviä paikalliskuppiloita.