Top-vinkit matkalle Prahaan

Praha on Tšekin tasavallan suurin kaupunki ja samalla maan pääkaupunki. Euroopan Unionin mittapuulla Praha sijoittuu suosiossa sijalle 14 ja on maan ehdottomasti suosituin matkailukohde. Kaupungilla on pitkät juuret historian temmellyksessä ja tästä todisteena seisovat nykypäivän suositut nähtävyydet, upeat rakennukset ja vanha kaupunki. Praha on kärsinyt usean eri miehitysvallan alla ja erilaiset kaudet ovat jättäneet merkkinsä kaupungin ulkokuoreen. Keskiajan kuninkaat ovat tuoneet armeijansa kaupungin ytimeen, 1939 Saksan armeija on vallannut kaupungin ja lopulta toisen maailmansodan päätyttyä neuvostoarmeija vyörytti panssarivaununsa kaupunkiin, jolloin Prahasta tuli osa Neuvostoliittoa. Vasta myöhemmin Praha on saanut kasvojenkohotuksen niin paikallisten kuin turistienkin silmissä ja on jälleen mukana länsimaisessa kehityksessä yhdessä naapurimaidensa kanssa. Mielenkiintoisen historiansa ansiosta Praha tarjoaa nautinnollisen historiaelämyksen kaikille, jotka siitä ovat kiinnostuneita. Pelkkää historiaa ei kuitenkaan tarvitse kaupungissa ihastella, sillä Praha on tunnettu monipuolisesta tarjonnastaan ja monenlaisesta nähtävästään.

Parhaat nähtävyydet

Prahassa on lukuisia nähtävyyksiä, jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Prahaa on ylistetty yhdeksi Euroopan arkkitehtuurin upeimmaksi kaupungiksi. Prahan kaupunkikuva pitää sisällään upeita vanhoja katedraaleja ja samalla voi ihailla moderneja pilvenpiirtäjiä. Prahan Hradčany -nimisessä korttelissa voi tutustua kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin: St. Vituksen katedraaliin, Pyhän Yrjön basilikaan ja vanhaan kuninkaanlinnaan. Prahan linnassa puolestaan toimii nykyisin maan eduskunta ja linnan pihalla pääsee seuraamaan vahdinvaihtoa perinteiseen tapaan. Kaarlensillan tornin sisäänkäynniltä pääsee sisälle kaupungin upeaan vanhaan kaupunkiin, jossa voi aistia keskiaikaisen tunnelman. Rudolfinum on Tšekin tasavallan kaikista tunnetuin konserttisali ja toimii samalla kotipaikkana filharmoniselle orkesterille. Tšekin kansallismuseossa voi puolestaan tutustua maan vivahteikkaaseen historiaan ja nauttia niin tieteestä kuin myös taiteesta. Karlovon puisto sopii niille, jotka haluavat hieman rauhaa kaupungin melskeen keskellä: puistoon on koottu patsaita kuuluisista tšekeistä ja moni kuuluisa rakennus sijaitsee aivan puiston laitamilla. Astronominen kello on yksi kaupungin ylpeyksistä ja suosituimmista nähtävyyksistä.

Tekemistä Prahassa

Vaikka Praha kuuluukin Euroopan Unioniin, ei maan valuuttana toimi euro vaan paikallinen Tšekin koruna. Matkailijan kannattaakin aina pitää mukanansa kännykän valuuttalaskin, jotta osaa arvioida paremmin maksaako tuotteistaan kohtuullista hintaa. Olut, tupakka, kaikki paikalliset tuotteet ja ulkona syöminen on kuitenkin Suomen hintoihin verrattuna huomattavasti halvempaa. Tämä tietenkin sopii turistille kuin nenä päähän! Myös majoituksen löytää yleensä hyvin edullisesti joko Airbnb:n tai hotellisivustojen kautta. Taksit ja paikallinen julkinen liikenne eivät ole myöskään hinnaltaan Suomen hintojen tasoa, joten välttämättömistä matkoista selviää usein edullisesti. Shoppailijoiden kannattaa suunnata Venceslauksen aukiolle, joka on keskipiste yhdelle Prahan vilkkaimmista ostoskaduista. Merkkivaatteet Prahassa ovat yhtä kalliita kuin Suomessa, sillä ne ovat tuontitavaraa. Prahan kaduilla raikaa usein musiikki ja esimerkiksi Prahan juutalaiskortteli on tunnettu säännöllisistä konserteistaan. Tärkeimpiin nähtävyyksiin pääsee sisään edullisesti tai jopa ilmaiseksi ja niiden parissa ei takuulla ehdi tylsistyä Prahassa aikaa viettäessään!