Ohjeita Prahassa yöpymiseen: sijainnilla on väliä!

Praha lumoaa keskiaikaisella kauneudellaan, muttei jätä kylmäksi myöskään modernin arkkitehtuurin ja kulttuurin osalta. Tämän vuoksi tunnelmallisen majoituksen löytäminen kaupungissa ei ole haaste eikä mikään! Matkaajan kannattaa kuitenkin ennen majoituspaikan varaamista harkita tarkkaan, missä kaupungin kymmenestä alueesta tahtoo yöpyä; matkakokemus Prahassa on nimittäin hyvin erilainen riippuen siitä, minkä sijainnin valitsee. Monia houkuttelee historiaa huokuvat vanhakaupunki Stare Mesto, Josefov ja Mala Strana, jotka sijaitsevat kaupungin ytimessä, ja joissa parhaat nähtävyydet, shoppailumahdollisuudet ja yöelämä ovat aina lyhyen kävelymatkan päässä. Jos mielii näille alueille, kannattaa tarkastaa etukäteen ennen varaamista, että majoituspaikka todellisuudessa sijaitsee näillä alueilla, eikä pelkästään mainosta keskustan läheisyydellä.

Historiallisella keskustalla on myös kääntöpuolensa – nimittäin turistimassat, kalliit hinnat ja toisinaan äänekäs yöelämä, jotka tekevät sijainnista erityisesti perheen kanssa matkustavalle vähemmän houkuttelevan. Huokeampaa ja rauhallisempaa sijaintia etsivän kannattaakin harkita majoituspaikkaa tämän keskuksen ulkopuolelta. Vaihtoehtoja on lukuisia: Vinohrady ja Zizkov ovat trendikkäitä kaupunginosia, mitkä ovat tunnettuja lukuisista baareistaan, kahviloistaan ja viheralueistaan. Tasokkaampaa asumista vanhakaupungin ulkopuolelta kannattaa etsiä esimerkiksi Nove Mestosta tai Vyšehradista, joiden etäisyys vanhakaupungista tekee niistä arvokkaita mutta rauhallisempia yöpymiskohteita. Vanhankaupungin ulkopuolella majoittuvan ei tarvitse olla huolissaan, sillä vanhakaupunki on helposti tavoitettavissa julkisilla liikennevälineillä. Seuraavissa kappaleista löytyy tarkempia vinkkejä hyvistä hotelleista, hostelleista, B&B-tarjonnasta sekä yksityisistä huoneistoista Prahassa.

Prahan historialliset hotellit

Prahassa on tarjolla hotelleja moneen eri hintaluokkaan, mutta perussääntönä toimii, että mitä parempi näköala ja mitä historiallisempi rakennus, sitä kalliimpi yön hinta. Inspiroivaa sisustusta ja ensiluokkaista tyyliä tarjoavat viiden tähden hotellit kuten Grand Hotel Prague, Ventana Hotel Prague sekä Hotel U Prince, jotka kaikki sijaitsevat kaupungin keskuksessa. Hieman halvemmalla vanhassa kaupungissa pääsee varaamalla Hotel Residence Agnesin tai pariskunnille sopivan Casa Marcellon. Hyvä vaihtoehto kaupungin ulkopuolella on myös esimerkiksi Park Inn Hotel Prague. Kompromisseja halvemman hinnan ja historiallisen keskustan välillä tarjoaa puolestaan esimerkiksi U Tri Bubny, Cloister Inn ja Ibis Praha Old Town.

Hostellit ja B&B

Mitä tulee B&B asumiseen, sijainnilla on suuri vaikutus hintaluokkaan. Jos yöpyminen vanhakaupungin ulkopuolella houkuttelee, halvimmillaan Prahasta on löydettävissä Bed and Breakfasteja noin 17 eurolla yö, vaikkapa Dana Residence B&B, B&B U Oty tai Pension Spartassa. Mitä lähemmäs nähtävyyksiä ja keskustaa mielii, sitä kalliimmiksi nousevat myös B&B:iden hinnat. Esimerkiksi Pension Tara Prahassa tai The Bridge B&B:ssä yöpyy noin 40 eurolla yö. Jos on valmis jakamaan huoneensa muiden matkaajien kanssa, sänkypaikat Prahan hostelleissa ovat melko edullisia, ja hinnat vaihtelevatkin noin 10 – 20 euroon. Majoittuminen keskustassa onnistuu esimerkiksi Sophie’s Hostellissa ja hieman kauempana vuorostaan vaikkapa Hostel Bohemiassa, 20 minuutin junamatkan päässä.

Yksityiset huoneistot

Viime vuosina huoneistotarjonta Prahassa on lisääntynyt huomattavasti, ja yksityiset henkilöt vuokraavat tuhansia huoneistoja ympäri kaupunkia. Huoneiston vuokraamista kannattaa harkita, jos etsii yksityistä ja edullista asumismuotoa ryhmälle tai vaihtoehtoisesti persoonallisempaa kokemusta aidosti prahalaisessa asuinrakennuksessa. Huoneistoja on tarjolla monenlaisia, ja niiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä satoihin euroihin per yö sijainnin ja koon mukaan. Erilaiset nettiselaimet kuten Airbnb ja Homeaway auttavat matkaajaa tekemään valinnan tarjoamalla tarkkoja kuvauksia asuinpaikoista ja summaavat aiempien yöpyjien kokemuksia. Myös huoneiston valinta kannattaa tehdä sen mukaan, missä kaupunginosassa Prahassa haluaa asua. Jos tekee valinnan kaupunginosasta alkuun, on helpompi suunnistaa läpi suuren huoneistotarjonnan.