Nähtävyyksiä ympäri Tšekkiä

Monelle Tšekin tasavalta ja Praha merkitsevät samaa. On kuitenkin muistettava, että Tšekin tasavallassa on paljon muutakin nähtävää. Seuraavassa muutamia mahdollisia kohteita seuraavalle matkalle. Keskitymme tässä osiossa kaupunkikohteisiin, vaikka on tärkeä muistaa, että Tšekeistä löytyy myös muita mielenkiintoisia kohteita, kuten keskiaikaisia linnoja, luonnonpuistoja viehättäviä kyliä. Monet Tšekin tasavallan kaupungeistakin ovat Suomessa varsin huonosti tunnettuja ehkä siksi, että Praha vie yleensä kaiken huomion. Kuitenkin kaunista arkkitehtuuria ja miellyttävää kaupunkikulttuuria löytyy paljon muualtakin, usein Prahaa edullisemmilla hinnoilla.

Ennen kuin siirrymme tarkastelemaan Tšekin tasavallan kaupunkeja, käydään lyhyesti läpi näitä muita kiinnostavia kohteita. Karlsteinin linna sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Prahasta. Se on hieno keskiaikainen linna, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Luonnonpuistoista mainittakoon Krkonosen kansallispuisto, joka on erinomainen patikointikohde. Kansallispuistossa liikkuminen voi olla välillä haastavaa, koska nousuja on varsin paljon. Maisemat ovat kuitenkin erittäin kauniita, ja voit mennä Tšekin ja Puolan rajalle sijaitsevalle Snezkan huipulle. Tämä onkin erinomainen kohde erilaiselle ja aktiiviselle lomalle Tšekin tasavaltaan.

Kutna Hora

Kutna Hora on varsin lähellä Prahaa, ja se tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Sen vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupunki perustettiin hopeakaivosten ympärille, ja se olikin keskiajalla Böömin toiseksi tärkein kaupunki Prahan jälkeen. Nykyisin turismi on tärkeä tulonlähde kaupungille. Kutna Horaan pääsee Prahasta kätevästi junalla, ja matka sinne on varsin edullinen. Se sopiikin erinomaisesti päivämatkaksi. Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä on Sedlecin luukirkko, jossa säilytetään yli 40 000 ihmisen luita. Esimerkiksi kirkon kattokruunu on tehty ihmisen luista.

Brno – maan toiseksi suurin kaupunki

Tässä hyvä idea vierailla vähemmän tunnetussa kaupungissa! Brno on Tšekin toiseksi suurin kaupunki mutta varsin huonosti tunnettu esimerkiksi meillä Suomessa. Kaupunkiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Brno ei ole erityisen tunnettu matkailukohde, ja sen historia teollisuuskapunkina leimaa edelleen kaupunkia. Kaupungissa on kuitenkin näkemistä ja tekemistä, ja se sijaitsee kätevästi Prahan ja Bratislavan välisen junaradan varrella. Brno onkin hyvin tunnettu kansainvälisen liikenteen risteyspaikkana. Kaupungin keskustaa hallitsee Pietarin ja Paavalin katedraali. Lisäksi Masarykin yliopisto sijaitsee Brnossa.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov on yksi Tšekin tasavallan tunnetuimmista matkakohteista. Kaupunki sijaitsee Prahan eteläpuolella. Monelle suomalaiselle kaupunki ei ole kovin tuttu, ja siksi kaupungin turistimäärät voivat yllättää. Kaupungin etuna on sen koko; yksi päivä riittää hyvin siellä käyntiin. Julkisia kulkuvälineitä ei tarvitse käyttää kaupungissa, vaan siellä voi liikkua helposti jalan. Cesky Krumlovin ehkä merkittävin yksittäinen nähtävyys on sen keskiaikainen linna. Vanhakaupunki kokonaisuudessaan on Unescon maailmanperintökohde, ja monelle matkailijalle jo pelkästään vanhakaupungin tunnelma on riittävä syy vierailla kaupungissa.

Plzen

Viimeisenä esittelemme Tšekin tasavallan länsiosassa sijaitsevan Plzenin. Suomessa moni yhdistää kaupungin Pilsner Urquell-olueeseen. Kaupunki tunnetaankin oluenystävien keskuudessa pilsnerioluttyypin kotikaupunkina, ja panimo on erittäin tärkeä nähtävyys. Panimon alueella järjestetään joka päivä opastettuja kierroksia. Kaupungin merkittävimmät nähtävyydet ovat goottilainen katedraali ja yksi Euroopan suurimmista synagogista. Myös Plzenin etuna Prahaan verrattuna on sen edulliset hinnat, ja julkinen liikenne on varsin halpaa. Kaupungissa on esimerkiksi erinomainen raitiovaunuverkosto. Lapsille kiinnostava kohde voi olla esimerkiksi Techmania-tiedekeskus, joka sijaitsee Skodan entisissä autotehtaissa.