Paras aika matkustaa Prahaan

Praha sijaitsee Tšekissä ja se on maan pääkaupunki sekä samalla myös suurin kaupunki. Turisti löytää kaupungista ainutlaatuisia historiallisia kohteita, mutta tämän lisäksi Praha on loistava kaupunkilomakohde, jossa on mahdollista shoppailla sekä nauttia ruuasta ja yöelämästä. Monet matkailijat varmasti pohtivat, että mikä ajankohta on paras Prahassa vierailuun. Onko kesä kuuma? Entä onko mahdollista viettää valkea joulu Tšekin pääkaupungissa? Putoaako pakkanen hyytäviin lukemiin talvella? Pyrimme esittelemään parhaat ajankohdat Prahassa vierailuun tässä artikkelissa, ja listaamme tärkeitä seikkoja kustakin ajankohdasta. On kuitenkin muistettava, että Tšekin säätä on mahdotonta ennustaa pitkälle tulevaisuuteen ja vuosittaiset vaihtelut saattavat olla isoja.

Vaikka säiden ennustaminen on hankalaa, yleisesti ottaen voidaan sanoa, että loppukevät ja alkusyksy ovat säiden puolesta otollisinta aikaa käydä Prahassa. Käytännössä tämä tarkoittaa toukokuun jälkimmäistä puoliskoa, kesäkuuta ja syyskuuta. Kyseisinä kuukausina sää on varsin miellyttävä: lämpötilat ovat kahdenkymmenen asteen paikkeilla, päivät ovat aurinkoisia tai puolipilvisiä ja illat ovat leutoja. Heinä- ja elokuut puolestaan sopivat niille turisteille, jotka pitävät kuumasta säästä, sillä nämä kuukaudet ovat tilastojen valossa Prahan lämpimimmät. Joillekin matkailijoille on varmasti myös hyödyllistä muistuttaa, että päivän pituus vaihtelee eri kuukausina: toukokuussa on valoisaa kello yhdeksään asti illalla, kesäkuussa kymmeneen, kun taas syyskuussa päivä laskee kello kahdeksan aikaan.

Jos haluat välttää turistiruuhkat, älä matkusta keskikesällä

Mikäli olet turisti, joka arvostaa kaupunkinähtävyyksien katselua ilman jonottamista ja katuja ilman suuria ruuhkia, kannattaa välttää Prahaa heinä- ja elokuussa. Tuo aika on kaupungin kiireisintä aikaa. Väenpaljoutta ja jonottamista karttavien turistien kannattaakin suunnata Prahaan loppukeväästä ja alkusyksystä, jolloin tilanne on parempi. Tuolloinkin kaupunki on kiireinen, mutta tilanne ei ole niin haasteellinen kuin keskikesällä. Mikäli kylmä sää ei haittaa ja haluaa nauttia hiljaisemmasta Prahasta, ovat talvikuukaudet hyvä ajankohta vierailla kaupungissa. Matkustettaessa Prahaan talviaikaan, on syytä muistaa, että talviset päivät ovat lyhyitä: pimeys laskeutuu puoli viiden ja puoli kuuden aikoihin talvikuukausina Prahassa.

Joulu Prahassa

Praha tarjoaa hyvän mahdollisuuden viettää joulu ulkomailla. Mikäli sinulla on onnea, saavut kaupunkiin, joka toivottaa sinut tervetulleeksi valkoisessa lumipeitteessä. Valitettavasti Prahassa päästään nauttimaan harvoin valkeasta joulusta ja kaupungin omatkin asukkaat innostuvat, kun sellainen joulu osuu kohdalle. Ilman luntakin Praha on näkemisen arvoinen, sillä joulua edeltävän kuukauden aikana kaupunki on koristeltu jouluvaloin ja kuuluisat joulumarkkinat ovat käynnissä. Prahan joulumarkkinat ovat saaneet huomiota kansainvälisesti, sillä vuonna 2017 amerikkalainen uutiskanava CNN listasi Vanhan kaupungin torin ja Wenceslas-torin joulumarkkinat maailman kymmenen parhaan joulumarkkinan joukkoon. U.S. News & World Report puolestaan listasi Prahan parhaaksi joulumatkakohteeksi samana vuonna.

Koe Prahan ruskaloisto

Praha on sopiva kohde myös syyslomamatkalle. Syksyllä Prahaan matkaava näkee miten puiden lehdet vaihtavat väriä, kun luonto valmistautuu talviunille. Väriloiston voi nähdä todennäköisimmin lokakuun jälkimmäisen puoliskon aikana. Sään tiimoilta kannattaa varautua tavalliseen syksyiseen säähän: odotettavissa on todennäköisesti sekoitus pilvisiä ja aurinkoisia päiviä, mahdollisesti sadetta, ja lämpötiloja, jotka pysyvät nollan yläpuolella. Marraskuun alussa lehdet peittävät maan ja tekevät Prahasta näkemisen arvoisen, mutta mikäli matkustaa kaupunkiin marraskuussa, kannattaa ottaa mukaan lämpimät vaatteet. Marraskuisessa Prahassa on nimittäin paljon enemmän talven tuntua kuin lokakuussa. Yhteenvetona voidaan todeta, että Prahaan voi matkustaa ympäri vuoden ja jokaisessa ajankohdassa on omat hyvät ja huonot puolensa.